עיצובים (מדגמים)
הדרך הטובה ביותר להגן על עיצוב מוצר או חפץ כזה או אחר הינה הגשת בקשה לרישום עיצוב.
קבלת העיצוב לרישום תעגן את זכויותיכם בו ויעמדו לזכותכם סעדים שונים הנובעים מהיות העיצוב רשום.
מהו עיצוב (מדגם)?
המונח "עיצוב" מוגדר בחוק העיצובים, תשע"ז-2017 כ"מראהו של מוצר או של חלק ממוצר, המורכב ממאפיין חזותי אחד או יותר של המוצר או של חלק מהמוצר, לפי העניין, ובכלל זה מיתאר, צבע, צורה, עיטור, מרקם או החומר שממנו הם עשויים"
בקשה לרישום עיצוב
רישום עיצוב מעניק הגנה ליוצר הצורה החדשנית של המוצר או החפץ, כאשר הגנה זו נועדה בכדי להגן הן על האינטרס של הפרט (היוצר) והן על אינטרס הכלל בפיתוח וביצירה של עיצובים חדשים ו/או מקוריים.
ההגנה המתקבלת מרישום העיצוב בארץ נוגעת לעיצוב צורתו החיצונית החדשה והייחודית של המוצר או החפץ בלבד ואין ברישום העיצוב כדי להגן על הפונקציונאליות של אותו מוצר או חפץ. דהיינו, מעצם רישום העיצוב לא מתקבלת הגנה על הפעולות שהמוצר או החפץ יכולים לבצע או שניתן לבצע באמצעותם ו/או השימוש שניתן לעשות בהם. לשם ההדגמה, אם למשל מוגשת בקשה לרישום בקבוק בעל עיצוב חדש וייחודי כעיצוב, הרי שככל שיתקבל העיצוב לרישום הרי שההגנה שתתקבל לגביו רלוונטית לצורתו החיצונית של הבקבוק ולפונקציונאליות שלו ככלי לקיבול נוזלים ו/או כל פונקציונאליות אחרת נוספת. לפיכך, ככל שנדרשת הגנה גם על הפונקציונאליות של העיצוב או החפץ כאמור, הרי שיש בנוסף להגשת הבקשה לרישום העיצוב, גם לבחון את אפשרות הגשת בקשה לרישום פטנט.
רישום עיצוב בישראל
בישראל קיים פנקס עיצובים רשמי.
הבקשה לרישום העיצובים מוגשת למחלקת העיצובים ברשות הפטנטים.
במסגרת הבקשה, יש לציין בין היתר את הפרטים הבאים, בעברית ובאנגלית:
1. פרטי המבקש או המבקשים (שם מלא, מספר זיהוי וכתובת))
2. שם העיצוב מבוקש הרישום.
3. ייעוד העיצוב מבוקש הרישום.
4. סוג העיצוב מבוקש הרישום. ישנה רשימה כללית של סיווגי סחורות הקבועה בתקנות העיצובים, תשע"ט-2019, אשר מתוכה נבחר הסיווג הרלוונטי לעיצוב המוגש לרישום. ניתן להגיש בקשות לרישום העיצוב במספר סיווגים שונים, ככל שיש בכך צורך, כך שכל אחת מן הבקשות לרישום העיצוב שיוגשו תבחן בנפרד על-ידי בוחני מחלקת העיצובים.
5. דרישת דין קדימה (ככל שישנה))
6. מען למסירת מסמכים.
אל הבקשה יש לצרף צילומים או שרטוטים של העיצוב, מכל צדדיו, כך שיתאפשר לבוחני מחלקת העיצובים לבחון את הבקשה בצורה מיטבית.
תוקפו של עיצוב רשום
תקופת חייו של עיצוב רשום בישראל הינה לכל הפחות חמש שנים מיום הגשת הבקשה לרישום ולכל היותר עד עשרים וחמש שנים לאחר הגשת הבקשה.
עיצוב שנרשם במדינה מסוימת, רישומו זה תקף באותה המדינה בלבד. כך, ככל שבעל עיצוב מעוניין בהגנה על העיצוב שלו גם במדינות נוספות, הרי שעליו לפעול להגשת בקשה לרישום העיצוב גם באותן המדינות.
משרדנו עוסק רבות בהליכי רישום עיצובים בישראל וברחבי העולם, כמו גם בהליכים משפטים הנוגעים לדיני העיצובים, ואנו בעלי ניסיון רב ומוכח בתחום זה. למשרדנו קשרים ענפים עם משרדי עורכי דין במדינות שונות ומקיים עמם שיתופי פעולה מלאים ופורים בכל הקשור והנוגע לצורכי לקוחותינו לרישום עיצובים באותן המדינות.
עו"ד עמית וולף – עורך דין עיצובים
למידע נוסף הנוגע לרישום עיצוב ובכל עניין נוסף, נשמח שתצרו קשר עם משרדנו ללא דיחוי ואנו נענה בשמחה על כל שאלה ו/או בקשה שהיא מצדכם
מאמרים רלוונטיים בתחום:
עמית וולף, משרד עורכי-דין
טלפון: 03-6950221
פקס: 03-6950224
נייד: 054-5860840
דוא"ל: amit@wolfadv.co.il
מאמרים אחרונים
תחומי עיסוק