סימני מסחר
סימן המסחר (השם המסחרי) שבחרת לבית העסק שלך, למותג שלך, למוצר שלך או לשירותים המסופקים על ידך, הוא אשר מהווה למעשה את כרטיס הביקור שלך. שהרי, סימן המסחר, בין אם מדובר בלוגו מעוצב ובין אם מדובר במלל ייחודי או שניהם ביחד, משמש אותך לסימון המוצרים או השירותים המסופקים על ידך והוא שבאמצעותו יכול ציבור הצרכנים והלקוחות לזהות ולקשר בינך לבין אותם מוצרים או שירותים.
לכן, חשוב מאוד לדעת כי ניתן להגן על המותג שלך באמצעות הגשת בקשה לרישום סימן מסחר בפנקס רשם סימני המסחר, בין בישראל ובין במדינה אחרת.
על סימן מסחר, הליכי רישום סימן מסחר, הפרת סימן מסחר והסעדים לו זכאי בעלי סימן רשום שסימן המסחר שלו הופר, ראה פירוט להלן:
מהם סימני מסחר?
פקודת סימני מסחר, תשל"ב-1972, מגדירה "סימן" כ"אותיות, ספרות, מלים, דמויות או אותות אחרים או צירופם של אלה, בשני ממדים או בשלושה". "סימן מסחר" מוגדר כ"סימן המשמש, או מיועד לשמש, לאדם לענין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם".
מטרת סימן המסחר הינה סימון טובין באמצעות שם, ציור או שרטוט, על מנת שסימון זה ייחרט בזיכרון הצרכנים ויסייע בידם לזהות ולקשר בין הטובין לבין בעל סימן המסחר וכן על מנת להגן על קהל הצרכנים מפני הטעייה, ובמקביל להגן על זכותו של בעל סימן המסחר שקהל הצרכנים יהא מודע למקור האמיתי של הטובין, תוך צבירת מוניטין בתוצרתו.
הגשת בקשה לרישום סימני מסחר
על-פי פקודת סימני מסחר, אדם המבקש לעצמו זכות ייחודית להשתמש בסימן כזה או אחר כסימן מסחר רשאי לבקש את רישום הסימן בפנקס רשם סימני מסחר בישראל. רישום סימן המסחר יזכה את בעליו לשימוש ייחודי ובלעדי בו ביחס לטובין ו/או השירותים שלגביהם נרשם הסימן ובכל הנוגע אליהם.
על-פי פקודת סימני מסחר, בכדי שסימן מסחר יהיה כשר לרישום, עליו להיות בעל אופי מבחין. כלומר, חייב שיהא בסימן המסחר כדי להבחין בין הטובין ו/או השירותים של בעלי סימן המסחר לבין הטובין ו/או השירותים של אחרים.
רישום סימן מסחר
הסדרת רישום סימן מסחר בפנקס סימני המסחר הרשמי נועדה בכדי להגן ולהבטיח את זכויות בעל סימן המסחר בו ובכדי להעניק לו שורה של סעדים היה וסימן המסחר יועתק ו/או שייעשה בו שימוש על-ידי כל גורם אחר (סעדים אלו מנויים בפקודת סימני מסחר).
ניתן להגיש בקשת רישום סימן מסחרי בישראל, שהיה ותצלח את כל הליכי הבחינה ולא תוגש התנגדות לרישומה, תתקבל היא לרישום בפנקס סימני המסחר, ולכן מומלץ וכדאי להשתמש בשירותיו של עורך דין סימני מסחר מנוסה.
לשם ההבהרה, רישום לוגו מעוצב ייתן הגנה על העיצוב עצמו להבדיל מהמלל המופיע בתוכו, בעוד רישום מלל בלבד ללא עיצוב ייתן הגנה על אותו המלל בכל עיצוב. כדי לקבל הגנה מלאה, יש להגיש לרישום גם את הסימן המעוצב (הלוגו) וגם את הסימן הלא מעוצב (המלל עצמו).
סיווגי טובין ברשם סימני המסחר
ישנה רשימה כללית של סיווגי טובין ושירותים הקבועה בתקנות סימני המסחר, אשר מתוכה נבחרים הסיווגים הרלוונטיים לסימן המסחר המוגש לרישום. ניתן להוסיף על הפריטים הכלולים בכל אחד מהסיווגים וכן להשמיט את הפריטים שאינם נוגעים לסימן המסחר הרלוונטי. כל סיווג שייבחר הינו הלכה למעשה בקשה בפני עצמה הנבחנת בנפרד על-ידי בוחני רשם סימני המסחר.
תוקף רישום סימן מסחר
תוקפו של סימן מסחר רשום הוא לעשר שנים מיום הגשת הבקשה לרישום, כאשר ניתן להאריך את תוקפו של רישום סימן המסחר בעשר שנים נוספות, פעם אחר פעם וללא הגבלה, בכפוף לתשלום אגרת חידוש.
מיהו רשם סימני המסחר בישראל?
ברשות הפטנטים בישראל, שכתובתה היא רחוב אגודת ספורט הפועל 1 בירושלים, הינה אחת מיחידות משרד המשפטים. במסגרת רשות הפטנטים פועלות מספר מחלקות, וביניהן מחלקת סימני המסחר (לצד מחלקת הפטנטים, מחלקת הPCT ומחלקת המדגמים).
בראש רשות הפטנטים עומד רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר.
במחלקת סימני מסחר פועלים מספר בוחנים אשר תפקידם הוא לבחון את הבקשות לרישום סימני מסחר המוגשות על-ידי הגורמים השונים ולהחליט האם יש לקבלם לרישום או שמא לדחות אותן.
רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר וכן פוסקי קניין רוחני מטעמו מוסמכים לנהל הליכים משפטיים שעיקרם בערעור על החלטות הבוחנים, התנגדויות לרישום ועוד.
רישום סימן מסחר במדינות זרות
בהתאם להוראות פרוטוקול מדריד עליו חתומה מדינת ישראל, ניתן להגיש בקשות לרישום סימני מסחר בכל המדינות הזרות שחתמו על הפרוטוקול האמור, באמצעות משרד רשם סימני המסחר בישראל, והכל תוך ששה חודשים ממועד הגשת הבקשה בישראל. כך, ניתן ליהנות מדין קדימה (מועד הגשת הבקשה במדינה הזרה ייחשב למועד הגשת הבקשה בישראל) וכן לחסוך בעלויות.
יש ליתן את הדעת לכך כי סימן מסחר שנרשם במדינה מסוימת, רישומו זה תקף באותה המדינה בלבד. לכן, ככל שבעל סימן מסחר מעוניין להגן על סימן המסחר שלו במדינות נוספות, הרי שעליו לפעול להגשת בקשה לרישום סימן המסחר גם באותן המדינות.
הפרת סימן מסחר
"הפרה" של סימן מסחר מוגדרת בפקודת סימני מסחר כ"שימוש בידי מי שלא זכאי לכך- (1) בסימן מסחר רשום או בסימן הדומה לו, לעניין טובין שלגביהם נרשם הסימן או טובין מאותו הגדר; (2) בסימן מסחר רשום, לשם פרסום טובין מסוג הטובין שלגביהם נרשם הסימן או לשם פרסום טובין מאותו הגדר; (3) בסימן מסחר מוכר היטב אף אם אינו סימן מסחר רשום, או בסימן הדומה לו עד כדי להטעות לעניין טובין שלגביהם מוכר הסימן או לעניין טובין מאותו הגדר;(4) בסימן מסחר מוכר היטב, שהוא סימן מסחר רשום, או בסימן הדומה לו, לעניין טובין שאינם מאותו הגדר, ובלבד שיש בשימוש זה כדי להצביע על קשר בין הטובין האמורים לבין בעל הסימן הרשום ובעל הסימן הרשום, עלול להיפגע כתוצאה משימוש כאמור".
בהתאם לפקודת סימני מסחר, הבעלים של סימן מסחר רשום או סימן מסחר מוכר היטב רשאי להגיש תובענה על הפרה (מומלץ לעשות כן באמצעות עו"ד סימני מסחר בעל ניסיון מוכח).
בית המשפט לא ידון בתובענה על הפרת סימני מסחר, אם הוא לא סימן מסחר רשום, אך בית המשפט רשאי לדון בתובענה על הפרת סימן מסחר מוכר היטב גם אם הוא אינו רשום.
מהו סימן מסחר מוכר היטב?
סימן מסחר מוכר היטב, משמעו, סימן המוכר היטב בישראל כסימן מסחר, גם אם אינו סימן מסחר רשום בישראל או שלא משתמשים בו בישראל, כאשר לעניין קביעת סימן מסחר כסימן מסחר מוכר בישראל יילקחו בחשבון, בין היתר, המידה שבה הסימן מוכר בחוגי הציבור הנוגע לעניין והמידה שבה הוא מוכר כתוצאה ממאמצי שיווקו – (ראו לעניין זה סעיף 1 לפקודת סימני מסחר).
מהם הסעדים המשפטיים העומדים לזכות תובע בתובענה להפרת סימן מסחר רשום?
במסגרת הגשת תובענה שעיקרה בטענה להפרת סימן מסחר רשום, יהא התובע זכאי לסעדים שונים, ככל שיוכיח את תביעתו, לרבות סעדים של צו מניעה, דמי נזק, השמדת נכסים שהופקו תוך ביצוע ההפרה או ששימשו לביצועה, העברת הבעלות בנכסים לידיו (בתמורה לתשלום השווי שלהם, כערכם אלמלא ביצוע ההפרה), זאת בנוסף לכל סעד אחר שבית המשפט בדן התובענה מוסמך ליתן אותו.
להבדיל, במסגרת הגשת תובענה שעיקרה בטענה להפרת סימן מסחר מוכר היטב שאינו סימן מסחר רשום, יהא התובע זכאי לסעד של צו מניעה בלבד, ככל שיוכיח את תביעתו.
למי פונים לצורך רישום סימן מסחר או לצורך הגנה עליו?
עמית וולף, עורך דין סימני מסחר ומשרדו עוסק רבות בהליכי רישום סימן מסחרי בישראל וברחבי העולם, כמו גם בהליכים משפטיים לפי פקודת סימני מסחר, ואנו בעלי ניסיון רב ומוכח בתחום זה. למשרדנו קשרים ענפים עם משרדי עורכי דין סימני מסחר במדינות שונות
מאמרים נוספים בתחום סימני מסחר:
רישום סימן כסימן מסחר, בראי דיני זכויות היוצרים והמדגמים
סיווגי סחורות ושירותים במסגרת בקשה לרישום סימן מסחר
עו"ד עמית וולף – עורך דין סימני מסחר
שאלות תשובות בנושא סימני מסחר
מהו סימן מסחר?
סימן מסחר מוגדר בפקודת סימני מסחר, תשל"ב-1972 כ"סימן המשמש, או מיועד לשמש, לאדם לענין הטובין שהוא מייצר או סוחר בהם". כלומר, מדובר במלל ו/או בלוגו מסוים המשמשים לסימון הטובין (מוצרים) ו/או השירותים המוצעים על-ידי הגורם הרלוונטי.
האם ניתן לרשום את סימן המסחר?
בהחלט כן!! ניתן להגיש בקשה לרישום סימן המסחר למחלקת סימני המסחר ברשות הפטנטים.
לשם ההבהרה, רישום מלל בלבד ללא עיצוב כסימן מסחר יקנה הגנה על אותו מלל בכל עיצוב שהוא. רישום לוגו ייתן הגנה על הלוגו המעוצב עצמו ולא על המלל הכלול בו (ככל שכלול בו). לכן, כדי לקבל הגנה מלאה, יש לשקול להגיש לרישום הן את המלל בפני עצמו והן את הלוגו.
מה מקנה הרישום של סימן המסחר?
רישום סימן מסחרי יזכה את בעליו לשימוש ייחודי ובלעדי בו ביחס לטובין ו/או השירותים שלגביהם נרשם הסימן ובכל הנוגע אליהם.
מה תוקפו של רישום סימן מסחר?
תוקפו של סימן מסחר רשום הוא לעשר שנים מיום הגשת הבקשה לרישום, כאשר ניתן להאריך את תוקפו של רישום סימן המסחר בעשר שנים נוספות, פעם אחר פעם וללא הגבלה, בכפוף לתשלום אגרת חידוש.
עמית וולף, משרד עורכי-דין
טלפון: 03-6950221
פקס: 03-6950224
נייד: 054-5860840
דוא"ל: amit@wolfadv.co.il
מאמרים אחרונים
תחומי עיסוק